13 C
Tirana
E mërkurë, Tetor 16, 2019

Janutallosi kundër martirit Irine Banushi

◾◾◾ Në 45-vjetorin e vdekjes së Imzot Irine Banushit, pasardhësit e martirit të Kishës dhe të Kombit i kërkuan Sinodit të Kishës Ortodokse Autoqefale të Shqipërisë kthimin e eshtrave të...

Shtator 1878: Aksioni popullor dhe vrasja e Mehmet Ali Pashës

Nga Veli HAKLAJ ◾◾◾ Në këtë punim do të paraqesim për lexuesin një shkrim të publikuar më 27 gusht, 3, 10 dhe 17 shtator 1944, në gazetën e kohës “Lidhja e...

Havzi Nela: Unë kam disa mendime të miat që i kultivoj e i ruaj...

Përgatiti Rexhep SHAHU ◾◾◾ Me daten 3 korrik 1975 ne pergjigje te pyetjes ne hetim Havzi Nela thotë: “Unë kam disa mendime të miat që i kultivoj e i ruaj e që...

Portreti i Mësuesit të Kombit Jorgji Karbunara

◾◾◾ Nënshkruesi i Deklaratës së Pavarësisë së Shqipërisë Babë Dudë Karbunara lindi në lagjen Kala në Berat më 22 prill 1842 me emrin Jorgji Karbunara. I gjyshi, të cilit i mori...

Poeti me shtat të vogël…

Nga Xhahid BUSHATI ◾◾◾ Në kujtim të poetit Frederik Rreshpja ...

Ana (Hana) Sauku: mjekja e pagjumë

Nga Marsida T NAJDENI ◾◾◾ Dr. Hana Paçuku-Sauku u lind në Tiranë më 1939 në gjirin e një familjeje dibrane të ardhur në Tiranë në fillimshekullin e kaluar. Pasi mbaron...

Lufta e Lan Lurës

Nga Asoc. Dr. Bernard ZOTAJ ◾◾◾ Lufta e Lan Lures Shtator 1921-31 dhjetor1921 Nje nga faqet e lavdishme qe shkruan shqipetaret per troje te veta ! Formimi i Komitetit të Luftës Kryengritja...

At Zef Pllumi i shkruan Sabri Hamitit

◾◾◾ Shumë i dashtuni Z. Sabri Hamiti, Më fal se nuk i përdora titujt akademikë e shkencorë se më duket se mund e ngrijnë sadopak ngroftësinë pothuej familjare t'asaj miqsie të...

Në ditët e vështira duken kombet e mëdha

Nga Neritan SEJAMINI ◾◾◾ Më 11 shtator 2001 pashë nga afër e përjetova, nga njëra anë, tronditjen paralizuese të një krimi barbar dhe, nga ana tjetër, ngadhnjimin e njerëzve të lirë....

Unë isha këtu dhe kurrë nuk do të harroj

Marsida T. NAJDENI ◾◾◾ 11 shtatori është një datë panvarsisht sa herë përpiqem ta harroj më ndjek nga mbrapa si një shtëllung e zezë. Qyteti që nuk flen kurrë nuk do...