14 C
Tirana
E martë, 26 Maj, 2020

Jeta dhe vepra e At Shtjefën Gjeçovit

Janë disa dijetarë, veprimtarë dhe klerikë, që krahas detyrave të tjera për të cilat janë shkolluar, një pjesë të jetës ia kanë kushtuar edhe zhvillimit të kulturës shqiptare,...

Për ata që duan të vërtetën

Nga Kostandin KOLIQI Kolonel i Shërbimit Informativ Ushtarak Quhet Kostandin Koliqi, oficer karriere, vitet e fundit i specializuar në shërbimet sekrete ndër më të mirat e ushtrive të NATO-s ( Amerikan,...

In Memoriam: 30 vjetori i vdekjes së Muharrem Bajraktarit

Nga Prof. Shefqet HOXHA NË 30-VJETORIN E VDEKJES SË MUHARREM BAJRAKTARIT (1895-1989) Më 21 janar 2019 ishte 30-vjetori i vdekjes së Muharrem Bajraktarit, nacionalistit...

Dy metra vend për Mestan Ujanikun: për një varr, për një bust a për...

Nga Albana MUSABELLIU – Michigan, USA S’ka varr, por ka mbetur në këngë, s’ka monument, por ka bërë histori, dhe flet me zërin e saj. Pasaporta e tij ishte shqiptarizmi....

Shtëpia në park dhe krrokama e korbit: Kurrë më!

Nga Sinan KAMBERAJ Reportazh: Në 210-vjetorin e lindjes së Poetit Edgar Allan Poe Në Bronx të New York-ut, në harkun ku rruga Kingsbridge pret Avenynë ‘Grand Concourse’, në një park të...

“Bermuda” e Gjirokastrës: Musine, Ismail, Enver…

Nga Shpend SOLLAKU NOÉ (retrospektive). Vështirë të gjendet një qytet tjetër kaq i vogël sa Gjirokastra që të ketë ndikuar aq shumë në historinë apo kulturën e një vendi. Dikush...

Kundër pseudofilologëve

Nga Eqerem ÇABEJ Nga shtyllat e Shekullit të Ri të verës, si dhe nga ato të Gazetës së Re duket çiltas se një epidemi grafomanie paska kapur shumë “Krena të...

Presidenti Wilson, engjëlli mbrojtës i Shqipërisë

Nga Andi MEMA Thomas Woodrow Wilson u lind në qytetin Stauton, Virxhinia të Amerikës më 28 dhjetor 1856. Gjatë shkollimi dallohej si një nxënës i zellshëm dhe orator i mirë,...

Familja e Hotit e shuar për atdhe

Nga Kolec TRABOINI DEDË GJO LULI, NIK GJELOSH LULI, GJERGJ DEDË GJO LULI, KOL DEDË GJO LULI, LUC NISHI, PAL LUC NISHI, GJELOSH LULI Nga largësia e një shekulli emri e...

Unë dhe diktatura

Nga Reshat KRIPA E nderuara zonja Susanne Schütz, Anbasadore e Gjermanisë, Tiranë. I nderuar zoti Walter Glos, Drejtor iFondacionit “Konrad Adenauer”, Tiranë. I nderuar zoti Karsten Dümmel, Drejtor i Fondacionit “Konrad...