10 C
Tirana
E premte, Nëntor 22, 2019

Pushteti është pika e vetme ku mund të puqen Kurti dhe Mustafa

Nga Shemsi REÇICA ◾◾◾ Albin Kurti dhe Isa Mustafa, pa i përmendur këtu dallimet aktuale mes tyre, si: mosha, gjendja shëndetësore e tyre, etj. jo aq të rëndësishme, - janë dy...

Antropologjia e të qënit shqiptar në Serbi

Nga Bislim ELSHANI ◾◾◾ Daniel Sinani është një antropcolog i njohur serb në Universitetin e Beogradit, në Fakultetin Filozofik, Dega e Antropologjisë. Bashkë me antropologun tjetër, Ivan Kovaçeviq, ai radhitet...

Rexhep Qosja rrugës për në Sham

Nga Blerim LATIFI ◾◾◾ Qosja dështoi të bëhet mendimtar politik. Ai ngeli gjithnjë revolucionari i përherëshëm që kurrë s'e kuptoi institucionalizmin liberal-përendimor; i brymosur në socializëm, duke pretenduar që vetëm ai...

Arroganca piramidale e Vetëvendosjes, ende pa nisur punën

Nga Skerdjan DHULI ◾◾◾ Lexova nje status se nje zyrtari te Vetevendosjes ne Shqiperi. Ajo qe nuk e fsheh se me bindi qe sojin politik te tyre ishte...arroganca. Nje arrogance qe...

Albin Kurti në kurthin e Edi Ramës

Nga Enver BYTYÇI ◾◾◾ Katër orët e takimit Rama-Kurti janë momenti mëi spikatur i kohëve të fundit në përpjekjet e kryeministrit të Shqipërisë për të ngrit kurthe të reja kundër Kosovës,...

Marti Ahtisari: Serbia t’a njohë Kosovën ose të shkojë në Rusi

◾◾◾ “Serbia nuk duhet lejuar të hyjë në Bashkimin Evropian pa e njohur Kosovën. Le të shkojë në Rusi”, ka thënë ish kryenegociatori për statusin e Kosovës Marti Ahtisari. “Serbia që...

Analistët në Serbi: Kosova do të njihet si shtet, s’ka ndarje!

◾◾◾ Shtetet e Bashkuara të Amerikës mbeten të vendosura në pozitën që Serbia duhet të njohë pavarësinë e Republikës së Kosovës. Njeriu i presidentit amerikan, Donald Trump, ambasadorin amerikan në Gjermani,...

Branisllav Nushiqi, për Kosovën (1912): Toka e ilirëve – arbanasëve

◾◾◾ Branislav Nushiq ishte dramaturg dhe satirist, themelues i retorikës moderne serbe. Thuhet se ishte vllah, por ka disa të dhëna që origjinën e tij e nxjerrin shqiptare - nga...

Një ndryshim i vështirë

Nga Imer MUSHKOLAJ ◾◾◾ Emrat e rinj në pushtet nuk thonë asgjë, nëse nuk ka ndryshime thelbësore në mënyrën e qeverisjes dhe vendime të rëndësishme për jetën e qyetarëve. Pritjet janë...

Shkencëtarja serbe: Ja gjenocidi serb mbi shqiptarët 1844 – 1912

Nga Dubravka STOJANOVIC ◾◾◾ Albanofobia ose urrejtja ndaj shqiptarëve, është shumë e pranishme në Serbi. Albanofobia shprehet me stereotipe negative, me paragjykime dhe diskriminim ndaj pjesëtarëve të popullit shqiptar. Albanofobia mund...