19 C
Tirana
E diel, Shtator 22, 2019

The Godfather, fenomeni kulturor i adhurimit të mafias

◾◾◾ Filma si ky, kaq shumë të imponohen, saqë shumica e shikuesve (dhe madje edhe disa pjesëtarë të vetë mafias) kanë arritur deri aty sa të besojnë se gansterët italo-amerikanë...

Violonçeli që ia shpëtoi jetën në Holokaust

◾◾◾ Racizmi nuk është çrrënjosur, fatkeqësisht, por si pjesëtarë të racës njerëzore jemi përgjegjës për njëri-tjetrin”.Anita Lasker-Wallfisch. “Askush nuk erdhi në botë i veshur me petkun e ‘supernjeriut’ ose ‘subnjeriut”. Ne...

Aleksandri i Madh sipas Statutit të Shkodrës, zbuluar nga Lucia Nadin

Nga Moikom ZEQO ◾◾◾ Vendi dhe roli i vërtetë i Aleksandërit të Madh në botën ilirike. Sakrificat e Lucia Nadin per zbulimin e Statuteve te Shkodres. Teksti i “Privilegjit…” ...

Epitafi i Gllavenicës, objekti më i shquar i mesjetës shqiptare

Nga Moikom ZEQO ◾◾◾ Epitafi i Gllavenicës daton në vitin 1373 dhe është zbuluar në qilarin e një shtëpie të rrënuar në afërsi të Ballshit. Në momentin që u gjet, epitafi...

Lexojmë shumë, por lexojmë keq

Nga Mario Vargas LLOSA Shkrimtar, gazetar dhe politikan peruan, Mario Vargas Llosa ka lindur në vitin 1936. Në vitin 2010 fitoi çmimin Nobel në Letërsi, ndërsa më herët ka fituar...

Letra që poeti Bilal Xhaferi i dërgoi Nënës Terezë

◾◾◾ “Një nga gjërat më të çmuara, një gjetje e veçantë për qytetarët e Sarandës, një objekt krenarie për ta, është padyshim një letër e poetit tonë të lirizmit elegjak,...

A ishte “Meshari” i dom Gjon Buzukut letërsi?

◾◾◾ Fillimisht, duhet ta ndajmë çështjen duke shtruar dy pyetje, si zbërthim të pyetjes – titull të këtij shkrimi: Çfarë ishte “Meshari” i dom Gjon Buzukut dhe çfarë konsiderohej “letërsi”...

Jeta e “panjohur” dhe fati i pasardhësve të familjes së Naim Frashërit

Nga Kastriot BEZATI ◾◾◾ Naim Frashëri mësimet e para i mori në Frashër, ndërsa më 1865 vendoset në Janinë ku, më 1869 mbaroi gjimnazin “Zosimea” dhe, diplomën e kësaj shkolle “e...

Po humbasim

Nga Lumo SKËNDO ◾◾◾ Të rrojturit e njeriut s'është vetëm me të ngrënë e me të pirë, si e kafshëve; një komb nuk rron si kope dhensh! Duhet që njerëzia të...

Durham: Burrat e Kosovës dhe ata të Korçës janë kulmi i racës shqiptare

Nga Daut DAUTI ◾◾◾ Në një letër të të cilën ia dërgon mikut të saj, gazetarit Henry Nevison, Edith Durham përshkruan momentet e vështira të refugjatëve shqiptarë...