Nga Enver ROBELLI

◾◾◾

A derogatory term employed by Balkan Slavs
(Serbs, Montenegrins and Macedonians) when referring to Albanians. However, its use parallels that of the word “nigger” in the United States. In that Albanians use the word “shiptar” to address/describe one another, while taking insult from its use by non-Albanians.

Nga janari 2020 çdo shtetas i Serbisë në Shqipëri do të trajtohet si shtetas shqiptar, domethënë si vendas lidhur me udhëtimin, banimin dhe punësimin.
Kështu shkruan në deklaratën e përbashkët të miratuar sot nga Rama, Vuçiqi dhe Zaevi.
Në deklaratë nënvizohet se «liderët kanë rënë dakord që secili anëtar i Ballkanit Perëndimor duhet të lejohet të jetojë, udhëtojë dhe punojë si vendas, duke kontribuar në krijimin e një tregu të përbashkët ekonomik».
Përfituese e kësaj marrëveshjeje do të jetë Serbia si shteti me potencialin më të madh ekonomik në rajon.
Ngutësia e kryeministrit të Shqipërisë për një marrëveshje të tillë nuk mund të shpjegohet me asgjë tjetër përveç se me ambicien që pushteti ekonomik i oligarkëve serbë dhe ortakëve të tyre shqiptarë të konsolidohet sa më shumë.
Nga ky bashkëpunim edhe deri më tani kanë përfituar politikanët, të cilët duan të bëhen sheikë të Ballkanit dhe të kontrollojnë çdo pasuri, edhe nëse një ditë formalisht largohen nga pushteti.

Më 1946 ka pasur edhe një propozim që ushtria shqiptare të shkrihet në ushtrinë jugosllave. Kësaj radhe këtë nuk e lejon NATO-ja se për hir të oligarkëve politikanët edhe këtë hata do e bënin.
Mungesa e një debati dhe e rezistencës në Shqipëri kundër kësaj hapjeje masive dhe jokritike ndaj Serbisë është një nga çudirat jo të pakta të politikës dhe opinionit shqiptar.
Edhe po të mos ekzistonte fare Kosova si problem në këtë mes, shqetësimi do të duhej të ekzistonte për Shqipërinë dhe të ardhmen e saj, e cila rrezikon të mbetet peng i biznesmenëve të papërgjegjshëm, që vendin e shohin vetëm si treg për të shitur mallra serbe dhe për të ndarë milionat me kamarillën politike dhe përkrahësit e tyre publikë.
Shqipëria nuk do të fitojë poenë nga BE nëse një serb të Kralevës e trajton njëjtë si një shqiptar të Dibrës apo të Korçës.
Kjo është një hallvë e ftohtë e një hallvaxhiu që e ka kapluar deliri i madhështisë.

Facebook Comments