Nga Qamil GJYREZI

◾◾◾

Edi Rama dhe Rilindja e oligarkëve nuk e duan gjykatën kushtetuese.
Kapja ose bllokimi i saj është plani i tyre. Qeveria e Rilindjes dhe Edi Rama nuk duan drejtësi të pavarur dhe nuk duan SPAK.
Betimi i Arta Vorpsit tek Noteri, shkeli kushtetutën dhe ajo u vetëshpall Gjygjtare kushtetuese duke mos pasur asnjë efekt juridik.
Kushtetuta përcakton në mënyrë fare të qartë në nenin 129 se “Gjyqtari i gjykatës kushtetuese fillon detyrën, pasi bën betimin tek presidenti i Republikës”.
“Doktrina e re kushtetuese” e Rilindjes i jep forcë 10 Urdhërimeve Anti-Kushtetuese duke i dhënë fuqi anarkisë me ligj! Kjo lojë me Kushtetutën e Edi Ramës i jep fuqi prishjes së shtëpive të qytetarëve tek Astiri, prishjes së Teatrit Kombëtar, sundimit të Kushtetutës e mbajtur peng nga oligarkët dhe “shërbëorët” e zgjedhur të Edi Ramës. Doktrina e re kushtetuese e Rilindjes i shndërron qytetarët në njerëz anonimë dhe legjitimon vjedhjen e zgjedhjeve të lira nga bandat e mbështetura nga qeveria!
Qytetarët dhe opozita duhet të qëndrojë fort mbasi është një moment vendimtar për të ardhmen, për t’i dhënë zë emocionit për të mbrojtur dokumentin themelor të Shtetit!
Ashtu si qëndresa e Niçes ishte vendimtare në revoltën e skllevërve kundër Zotërve të tyre edhe sot “pakënaqësia” e qytetarëve ka nevojë për një “kod kushtetues” të moralit dhe ligjshmërisë, një “kanal kushtetues” për t’i dhënë zë emocionit të qytetarëve.
Doktrina e re miraton një abuzim të pamëshirshëm të ligjeve kushtetuese dhe angazhohet në një instrumentalizëm të shfrenuar ligjor në dispozicion të politikës. Ligji nuk ka më kuptimin e tij të përcaktuar. Përkundrazi, ligji ndryshon në përgjigje të kërkesave të politikës dhe interesave të oligarkëve.
Doktrina e re e Rilindjes i jep “fuqi” 10 Urdhërimeve Anti-Kushtetuese, duke shkelur dokumentin bazë të shtetit!

1▪️Kuptimi i ri i rolit të një kushtetute, sipas Rilindjes!
Kushtetuta nuk kuptohet më si një ligj më i lartë i parimeve universale por si një mjet tjetër për të mbrojtur ekzistencën dhe unitetin (autoritarizmin) e shtetit. Kushtetuta bëhet një “prize” për shprehjen politike të ligjeve të miratuara nga shumica e ditës, parlamenti aktual.

2▪️Ligji kuptohet si vullnet i shumicës

3▪️Dyshimi i institucioneve kombëtare.
Meqenëse nuk ka vend për një veto që buron nga brenda qeverisë, përveç nga shumicës parlamentare, politika e institucioneve të synuara të pakënaqësisë, mund të shihet si një “frenë” në fuqinë e përfaqësuesve të popullit.

4▪️Përparësia e politikës mbi ligjin dhe përparësia politike mbi atë juridike.
Ligji nuk ka qëndrim të pavarur. Ligji kuptohet si rezultat i veprimit politik, i përdorur dhe abuzuar për të arritur çfarëdo objektivi që shumica aktuale dëshiron të ndjekë. Ligji aktualisht bëhet një instrument i “paqartë” politik në dorë të Rilindjes.

5▪️Lloj i ri i konfliktit politik, i mbështetur në doktrinën e re!
Politika e “pakënaqësisë” në Shqipëri transformon kuptimin tonë tradicional të konfliktit politik të përqendruar në vlerat liberale të pluralizmit dhe tolerancës, të sanksionura me Kushtetutë që në vitin 1991.

6▪️Për cfarë janë gjykatat kushtetuese?

7▪️Kontrollet mbi fuqinë dhe të drejtat e opozitës që shihen si kufizime në vullnetin e vërtetë të njerëzve.
Shqyrtimi gjyqësor kushtetues, një nga arritjet e mëdha të “evolucionit” demokratik të ndryshimeve në ish-lindje të vitit 1990, po hidhet poshtë me pasoja dramatike nga Edi Rama dhe Rilindja.

8▪️Oligarkët mbi komunitetin dhe mbi individin (qytetarin).

9▪️Të drejtat e njeriut (“të drejtat dinjitoze”) merren në prapaskenë për interesat e oligarkisë.
Krijimi i frikës synon të shndërrojë qytetarët në njerëz anonimë, ku “individualizmi” i shtetit dhe oligrakisë del në prapaskenë mbi komunitetin. Qytetaria e hapur dhe pjesëmarrësit në vendimarrje janë koncepte të huaja ndaj gjuhës kushtetuese të “doktrinës së re”.

10▪️Nga sundimi i ligjit tek sundimi i anarkisë me ligj.

Dhe më thelbësore, është të kuptuarit në “ndryshimin e sundimit të ligjit”. Sundimi i ligjit nuk e “kornizon” më procesin e vendimmarrjes, por përkundrazi, lehtëson shprehjen e vullnetit të njerëzve ose përfaqësuesve të tyre. “Sundimi i ligjit” shihet si pengesë për mbrojtjen e kolektivitetit dhe të mirës së përbashkët në favor të oligarkëve dhe ministrave të Edi Ramës!
Është momenti më i mirë për të gjithë për të mbrojtur Kushtetutën, ligjin themelor të Shtetit, nga “tundimet” e Rilindjes dhe Edi Ramës!

Facebook Comments