Intervistoi: Tina HILDEBRANDT

◾◾◾

A jeni ju pjesë e një problemi politik? Çfarë të bën të shpresosh?
Këtë javë, i përgjigjet pyetjeve tona Zoti Tilman Kuban, kreu i Unionit të rinjve të CDU-së.

1-Cila kafshë është më politike?

-Unë si nga Saksonia e Ulët them: Kali. Sepse është si stuhi dhe tokësorë.

2-Cili moment politik ka ndikuar tek ju – përveç thyerjes se gjurit të Will Brandtit?

-Sulmet e 11 shtatorit 2001. Unë isha 14 vjeç dhe po shkoja me bicikletë në stërvitje për futboll. Kur mbërrita dhe pashë kullat që po rrëzoheshin në televizionin e klubit, unë ndjeva se kishte ndodhur diçka që do të ndryshonte botën.
-Kishit frikë?
-Nuk kisha frikë, por u dëshpërova.

3-Cila është kujtesa juaj e parë për politikën?

-Duhet të ketë qenë në fillim, mesi i viteve 90-të, prindërit e mi demonstruan me lëvizjen mjedisore në Saksoninë e Ulët. Kishte shumë njerëz të lumtur të bashkuar për kauzën. Unë me siguri nuk e kam kuptuar përmbajtjen e protestës, por kjo ndjenjë e bashkësisë më bëri përshtypje.

-A janë prindërit tuaj me ambientalistët?
-Jo, prindërit e mi nuk janë në asnjë parti.

4-Kur dhe pse keni qarë ju për shkak të politikës?

-Kur mësova për vdekjen e mikut tim Philipp Mißfelder. Ai ishte një për të cilin shumë nga ne të rinjtë kërkuan, sepse nuk dija askënd, që mund të mahniste aq shumë njerëzit dhe t’i frymëzonte ata për kauzën e përbashkët.

5-A keni ndonjë bindje që është e papajtueshme me konventat shoqërore?

-Nuk jam i sigurt, nëse mendimi im për naftën është në përputhje me konventat aktuale shoqërore.

-Ju mendoni se nafta është e mirë?

-Unë kam bindjen që në vitet e ardhshme do të kemi akoma motorë me djegie të brendshme në Gjermani dhe se nuk duhet të vilifikojmë një teknologji, që neve kemi akoma nevojë, për shembull për karburantet sintetike.

6-Kur u ndjetë për herë të parë i fuqishëm?

-Kur unë si gjyqtar kam dhënë kartonin e parë të kuq. Unë duhet të kem qenë rreth 16 vjeç.

-Të hënën e kaluar, ju shtruat pyetjen udhëheqjes drejtuese të partisë suaj mbas fjalës së kryetarit tuaj. A u ndjetë i fuqishëm për momentin?

-Jo. Në politikë duhet të keni gjithmonë përulësinë e nevojshme. Nuk ndihem i fuqishëm. Unë shtroj çështje që lëvizin shumë njerëz – brenda dhe jashtë partisë. Shumë votues janë të pasigurt, sepse për momentin nuk është e qartë se kush do të jetë në garën për kancelarinë për C.D.U.-në. Dhe kjo është diçka që unë e shtroj shpesh hapur.

7-Dhe kur u ndjetë veçanërisht i pafuqishëm?

-Për shembull, fundjavën e kaluar. Me Mike Mohring, ne kemi një politikan tepër simpatik, të përkushtuar dhe kompetent, të cilin ne si një union i të rinjve gjithashtu e kemi mbështetur shumë. Nëse atëherë në Tyringia zgjidhen më shumë se 50 përqind e populistëve të djathtë dhe të majtë, atëherë kjo më bën të mendoj.

8-Nëse botës do t’i vijë fundi për një vit – cila do të ishte deri atëherë misioni juaj? Ju nuk lejoheni të mbillni një pemë mollë.

-Së pari, unë dyshoj se botës do t’i vijë fundi në një vit. Kur nga njëra anë e të djathtët predikohet fundi i perëndimit dhe nga ana tjetër fundi i botës prej klimës –apokalipsët, unë jam kundër. Botës nuk do t’i vijë fundi. Prandaj do të vazhdoj të punoja për ta bërë unionin e të rinjve të CDU-së, organizatën më moderne politike rinore në Evropë. Unë do të vazhdoj më tej!

-Ju thjesht nuk do ta besonit?

-Pikërisht. Sepse jam optimist.

9-A jeni ju pro apo kundër tij?

-Unë i shoh së pari gjithmonë shanset dhe pastaj vlerësoj rrezikun. Unë dua që ne të jemi në humor për të ardhmen dhe kjo është arsyeja pse unë jam pozitiv, kundër në lidhje me zhvillimet e reja.

10-Çfarë bindjesh politike keni hedhur në bord?

-Se të gjithë politikanët janë idealistë. Tashmë ka shumë njerëz në rrugë, të cilët më shpesh kërkojnë përfitimin e tyre.

11-Mund të puthni dikë, që sipas mendimit tuaj e zgjidhni gabim?!

-Po, unë mund të ndaj shumë mirë sferën politike nga ajo private.

-A e keni bërë ndonjëherë atë?

-Po. Aty ku është gabim, është gjithmonë relativ.

-A jeni ju një puthës fatkeq?!

-Jo, nuk është fatkeqësi. Por kjo është jeta ime private, kështu që mbetet edhe private.

12-A keni humbur ndonjëherë një mik për shkak të politikës?
Dhe nëse po, a ju mungon ai apo ajo?

-Jo, miqtë e mi më njohin dhe ata nuk duhet gjithmonë të jenë dakord me gjithçka që unë bëj. Kjo është ajo që ata më thonë shumë qartë. Por me birrën e zakonshme harrohet gjithashtu çdo mosmarrëveshje thelbësore.

13-Cilin ligj keni shkelur ndonjëherë?

-Ndoshta rregullat e trafikut rrugor. Thjesht më pëlqen të drejtoj një makinë dhe ndonjëherë edhe pak shpejt.

14-A keni qënë popullor apo i papëlqyeshëm në vitet e shkollës, dhe çfarë mësuat prej këtyre fenomeneve?

-Unë besoj se aftësitë e mia strategjike janë vlerësuar gjithmonë. Nga futbolli unë kam mësuar mbi të gjitha të luaj në ekip dhe duhet të kesh lojtarë të mirë për të qenë në gjendje të kthejnë topin cdo herë mbrapa dheta cojnë përpara përpara.
Në futboll ju mund të fitoni së bashku dhe të humbni së bashku, kjo më ka dhënë shumë formë.

-Pra, ju ishit popullor dhe mësuat se duhet të rrimë së bashku për të fituar?

-Sidoqoftë, futbolli më ka dhënë shumë formë. Koha e shkollës nuk është vetëm shkollë. Por nëqoftë se je popullor ose jo popullor, duhet ta gjykojnë të tjerët.

15-Cila pikëpamje politike e prindërve tuaj ishte e turpshme për ju si fëmijë?

-Unë nuk jam gjindur në vështirësi, por patjetër që kemi patur shpesh shumë polemikë. Unë jam shumë mirënjohës për ta, që më edukuan të jem një person kritik.

16-Më përmendni një fyerje të mire, për një kundërshtar specifik politik.

-Unë sapo e kam quajtur Björn Höcke një nazist, do të kishte vend për një mbiemër.

-Dhe kjo do të ishte?
-I pështirë.

17-Cila politikane apo politikan, të ka trishtuar së fundi?

-Dhembshuria është gjithmonë e vështirë. Por ndjeva keqardhje, kur Sigmar Gabriel njoftoi tërheqjen e tij nga Bundestagu, sepse kisha përshtypjen se ai kohët e fundit ka marrë më pak vlerësime sesa meriton. Sipas mendimit tim nuk është bërë e drejtë për të.

18-Cila politikane apo cili politikan duhet të këtkonte në të shkuarën ty falje?

-Askush nuk duhet të më kërkojë falje, sepse nuk jam indinjuar në të shkuarën. Askush nuk duhet të marrë asgjë personalisht në politikë, të cilën unë gjithashtu përpiqem ta bëj shpesh veten të qartë.

19-Cila politikane apo cili politikan duhej të thonte më shumë ?

-Unë do të doja që ministri i shëndetësisë Jens Spahn, duhet të ishte më i zellshëm dhe më shumë këmbëngulës dhe të kishte edhe më shumë përgjegjësi në vendin tonë. Ai i ka dhënë temës së shëndetit dhe kujdesit shëndetësor një status të ri. Në vitet e fundit ai nuk ka bërë diçka të tillë.

-Në cilën zyrë duhej të kishte ai më shumë përgjegjësi?

-Ai me siguri do të ishte në gjendje të merrte poste të tjera, në qeverinë federale.
Po ashtu edhe kreun e qeverisë federale?
Pyetja nuk është aktuale. Por ai e ka me siguri këtë bindje.

20-Cilën fraze politike do të donit të ndalonit?

-Ndalimet nuk janë detyra ime. Por në periudhë zgjedhjesh “kërcënon” tejmbushja e “frazave me derr”, nëse dikush dëgjon deklarata të tilla të kryetarëve të partive.

-A kishte fundjavën e kaluar pas zgjedhjeve në Thuringia, madje edhe në udhëheqsve të partisë suaj?

-Ju mund ta provoni atë pothuajse në çdo natë zgjedhjesh.

21-A mendoni se është e drejtë të merrni vendime politike edhe pse e dini që shumica e qytetarëve janë kundër?

-Neve si union i të rinjve, e bëjmë atë natyrshëm kur bëhet fjalë për dhuratat e pensioneve, për shkak të strukturës së moshës të popullatës sonë. Në këtë drejtim, ka vendime që duhet të “rebelohen”edhe kundër në interesit të brezit të ri.

-Sidoqoftë këto janë pretendime dhe aplikime që ju bëni. Do ta bësh këtë edhe nëse vërtet mund të vendosje?

-Absolutisht, sepse unë jam për një politikë miqësore për të drejat e brezave.

22-Cfarë i mungon shoqërisë tonë?

-Aktualisht shoqërisë sonë i mungon më shumë kohezioni, midis të moshuarve dhe të rinjve, qytetit dhe vendit, Lindjes dhe Perëndimit. Duhen debate më të mira faktike në vend të pretendimeve të moralit dhe absolutitetit dhe mbase edhe njëra ose tjetra polemikë.

-Pra, kohezioni i UND –së grevat?

-Për të krijuar kohezionin, nevojiten debate të mira faktike, të cilat jo gjithmonë stilizohen në një diskutim personal.

23-Cilin problem themelor nuk mund ta zgjidhë kurrë politika?

-Se të gjithë njerëzit janë të kënaqur. Njeriu përpiqet për më shumë dhe prandaj nuk do të arrijmë kurrë t’i bëjmë plotësisht të gjithë të kënaqur.

24-A jeni ju pjesë e një problemi politik?

-(Qesh) Kush do t’i përgjigjet, ju lutem kësaj pyetjeje me-Po? Pretendimi im është të jem pjesë e zgjidhjes.

25-Na thoni një libër politik që duhet të lexohet.

-Nën lidhjet e Jan Fleischhauer, unë gjeta shumë argëtim dhe ndriçim, sepse zbulon shumë fuqishëm standardin e dyfishtë të disa lidhjeve në Gjermani.

26-Ju lutemi në një shkallë prej një deri në dhjetë: Sa e çmendur është bota tani?
Dhe sa i çmendur je ti?

-Bota aktualisht vlerësohet me tetë për shkak të ngjarjeve të politikës së jashtme të viteve të fundit. Unë pak a shumë gjashtë, sepse gjithmonë jam argëtues.

27-Shakaja më e bukur politike?!

-Eshtë nga Franz Josef Strauss: Cfarë ndodh nëse në Saharë fiton socializmi? Dhjetë vjet nuk ndodh asgjë. Dhe më vonë pakësohet edhe rëra.

28-Çfarë tregon për ju kjo fotografi (sheh foton e një bifteku në të majtë)?
-Një biftek i këndshëm i përket sgarës. Kohët e fundit ju kam thënë të rinjve të unionit që ka akoma njerëz që duan të shkojnë me pushime ose të bëjnë një Barbecue me miqtë.

-Cilës pjesë i përket ti?

-Sigurisht. Edhe pse padyshim po pyes, se nga vinte mishi.

-Nuk të pëlqen mishi?

-Jo.

29-Nga se keni frikë – përveç vdekjes?

-Kam frikë se njerëzit nga mjedisi im, familja, miqtë, të njohurit, mund të sëmuren rëndë.

30-Çfarë të bën të shpresosh?

-Kur unë shoh, që në Gjermani mund të bëjmë shpikje, se ne ende dëshirojmë të mbetemi kampionë në botë të inovacionit, për shembull, që ne zhvillojmë trena me hidrogjen, kjo më jep shpresën se ne jemi akoma në gjendje të konkurrojmë në botë.

Botuar në gazetën “Die Zeit” më 30.10.2019
Shqipëroi: Qamil GJYREZI

Facebook Comments