Marrë nga muri i Desada METAJ

◾◾◾

Në gushtin e vitit 1945 pushteti diktatorial i EH çoi para skuadrës së pushkatimit një grup intelektualësh nga qarku i Fierit. Mes tyre ishte dhe gjyshi im, Sadush Kuqari (Metaj). Letra e testamentit që i la gruas së tij, gjyshes time Deko, dëshmon dhe njëherë që kriminelët e pasluftës vranë dhe persekutuan qytetarinë dhe vlerat e kombit. Për të instaluar diktaturën e proletariatit, injorancën, krimin dhe pabesinë ndaj njerëzve dhe zotit!

E dashur gruaja ime Deko!

Me datë 5 gusht 1945 u dënova me vdekje nga gjyqi i popullit.
Të lë amanet që të mos qash as ti, as çiliminjtë mos i leç të qajnë dhe të hapin syte e të rrinë mirë. Edhe djemtë tanë të ndjekin shkollën, po pate vakt dhe në rrofsh edhe jashtë shtetit ta nxjerç. Për mua mos u mërzit fare se kjo gjë qe e thënë nga ana e Zotit. Të duroç siç kanë duruar tê gjith gratë e tjera.
Se unë në bazë të zëmrës që e kam të pastër dhe drejtsis time me shpresën e Zotit xhenetin e gjej te hapët, luftrat kështu e kan.
Ta le amanet me të shoqen e Selimit (vëllait) të shkosh më mirë sec ke shkuar dhe Shefqetin (qehajain) të ma mbajç mir, më mirë seç e ke mbajtur dhe në qoftë se dëshiron të vej ne Kalenje. Është i lirë të bëjë si të dojê. Ju ta mbani mirë.
E dashur Deko, ta le amanet Myzaferes (vajzës së madhe) ti japç paj më mir nga shoqet se ka vuajtur shumë me mua dhe mundimi i saj vete kot. Thoi mos u mërzit fare se ke Selimin, Qamilin, Fatbardhin, çunin e Selimit Myzaferen, Nadiren, Dritën, ke plot. Neve kemi për të larë borxhet tona te Zoti.
Tashti e përfundoj duke të dërguar të falat e fundit dhe të piqemi në jetën e pasosur.

Burri yt

Sadush Kuqari

Fier, 11.8. 1945

Facebook Comments