Nga Altin AHMETI

◾◾◾

Stërgjyshi i kryeministrit aktual të Britanisë së Madhe Ali Qemali, shqiptar me origjinë, me veprimet e tija, ka merita të drejtpërdrejta në shpalljen e pavarsisë me 1912.

Sikur ai të mos paralajmronte Ismail Qemalin, beu nga Vlora do të arrestohej.

Dr Ryan Gingeras që është profesor në Naval Postgraduate School në Monterey California, ekspert në historinë e Turqisë, Ballkanit dhe Lindjes së Mesme thotë se gjyshi i Boris Xhonson ishte shqiptar.

Në librin e tij “Sorrowful Shores: Violence, Ethnicity, and the End of the Ottoman Empire” ndër tjera e përshkruan udheheqësin e organizatës anti-nacionaliste “Ingiliz”, zotëriun Ali Kemal si shqiptar!

Gjithashtu, lidhja e tij me shqiptarët e Perandorisë Osmane ishte më se e fortë. Gjyshi i Xhonsonit parlajmeroi Ismail Qemajlin që të arratisej nga Turqia për shkak të rrezikut nga ekstremistët e Selanikut dhe arrestimit që po i përgatitej.

“After the murder of the editor-in-chief of the Serbestînewspaper, Hasan Fehmi, in April 1909, Kemal stated that he had warned Ismail Qemali and Rifsat, the assistant editor of Serbestî that they had been condemned by extremists in Salonica.[9] A media storm between the liberal paper İkdam and the conservative Tanin followed, with İkdam accusing Ahmet Rıza Bey of having been in favour of enlightened absolutism, and Tanin, the organ of the Committee of Union and Progress (CUP) accusing the Liberal Union of being a subversive body, conspiring with Armenians. At that time Kemal accused Rahmi Bey and Dr Nazım Bey of the Committee of Union and Progress of proposing his murder.[10] These events became known as the 31 March Incident and were followed by the countercoup of 1909, an effort to dismantle the Second Constitutional Era of the Ottoman Empire and replace it with an autocracy under Sultan Abdul Hamid II. Soldiers from Salonica deposed Abdul Hamid on 27 April 1909 and his brother Reshad Efendi was proclaimed as Sultan Mehmed V.”

Facebook Comments