Shqiptaret duket se po hyjne te béhen pjese e Bashkimit Evropian, me te drejta te plota “anetaresie”, me shpejt si individe sesa si shtet.
E po e bëjnë me ritme aq te larta sa kur politika shqiptare te ndermarrë vërtet nisma konkrete e te zbatojë ndonje strategji per emigracionin, pjesa derrmuese e shqiptareve te ikur do te kenë ne xhep nje pasaporte tjeter.
Nese shifrat zyrtare italiane tregojne se ne keto 27 vite emigracioni mbi 200 mijë shqiptare kane marre pasaporten italiane, ato me te fundit të BE-se, thone se, vetem gjate vitit 2016, 67.500 shqiptare kane marre nje pasaporte evropiane.
Kjo del ne drite nga botimi i sotem i zyres evropiane te statistikave, Eurostat, mbi evropianět e rinj te vitit 2016
Vetem ne kater vite, 2013-2016, kane marre shtetesin e nje vendi evropian rreth 200 mijë shqiptare.
Me ne detaje, veç 67.500 shqiptaréve qe kane marre shtetěsine e vendeve te BE-se gjaté 2016, numerohen edhe 48.400 që ekaně marrë pasaportënenje vendi BE gjate vitit 2015, 41.000 ně vitin 2014 dhe 41.700 gjate vitit 2013 Eurostat.
Thuajse te gjithe , mbi 95 % , jane bere shtetas italiane ose greke . Nga keta 200 mije shqiptaro – evroplane mbi 105 mijë jane shqiptaro-italianë dhe rreth 84.500 shqiptaro-greke. Por, nese shifrat e shqiptareve “te italianizuar” kane pare rritje te vazhdueshme e te larte vitet e fundit, duke shkuar nga 13.671 te vitit 2013 ne 36.920 te vitit 2016, ato te shqiptareve qe marrin pasaporte greke kanë pesuar luhatje, dhe pas dy vjeteve renie, kane pasur rritje te konsiderueshme veterm vitin e fundit (2016). Keshtu, nga raporti i fundit i Eurostat-it verehet qe gjate vitit 2016 kane marre shtetesi greke 28.548 shqiptare, ndersa nga raportet e shkuara del se ishin rreth 25.830 ne vitin 2013, raně ne 18.409 ně vitin 2014 per te shkuar nè 11.615 né vitin 2015 Italia serish e para mes vendeve evropiane për numer shtetesish te njohura Sipas statistikave te fundit Eurostat, ne 2016-ten, numri i shtetesive ge vendet anetare u kane njohur te huajve ka pěsuar rritje pas dy vjeteve renie te ndjeshme. Mě saktësisht, gjate vitit 2016 kanë marrë njeren nga shtetesite e vendeve anetare te BE-se 994.800 vete. Ndersa gjate vitit 2015, kishin marrë njëren nga shtetěsite e vendeve anetare te BE-sè 841.246 persona, gjate vitit 2014 e kishin marre 889.139 vete dhe ne 2013-ten, 984.800 njerěz Ashtu si edhe nje vit me pare, edhe per 2016-ten, vendin e pare per numrin me te larte te dekreteve te shtetësise te njohura te huajve e mban Italia me 201.591, gje ge deshmon per nje imigracion qe ka hedhur rrenje edhe ketu.

Facebook Comments